Ders - 5 Sayfa - 1 Visual Basic de Algoritma Kavramları (Dışarı Adım Attık)
 Daha önceden siz algoritmayı bileceksiniz ben de Visual Basic üzerinde kullanmanızda yardımcı olacağım demiştim. Yinede (laf olsun sayfa dolsun :) ) biraz algoritma bilgisi vermeden (7-8 sayfa kadar) duramayacağım.
Değişkenler : Bu Algoritma için çok önemli bir kısımdır. Kullanıcının verdiği bilgileri kullanmak, işlemek ve belirttiği koşullara göre işlemler yapmak ne kadar önemli ise değişkenlerde bunları sağladığından bir o kadar önemlidir. Çok fazla kafa karıştırmak istemiyorum. Bir iki örnekten sonra kısa bir açıklama ile konuyu kapatayım.
A = 55
B = 20
A$ = "Savaş"
B$ = "55"
C$ = "20"

Bilimveteknoloji.com
Atamalarını yaptık. Artık  A değişkeni içerisinde 55 rakamı, B değişkeni içerisinde 20 rakamı A$ içerisinde Savaş değeri, B$ değişkeni içerisinde 55 değeri, C$ değişkeni içerisinde ise 20 değeri bulunmaktadır. Rakamlar arasında çarpma, çıkarma gibi matematiksel işlemler yapılabilir, yalnız değerler arasında bu tip işlemler yapılamaz.
Bu durumda A+B işlemi 75 rakamını, B$  + C$ ilemi ise bunların yan yana geliminden oluşan 5520 değerini verir. A*B işleminin sonucu 1100 rakamı ederken B$ * C$  işlemi tanımsızdır. Bu konumda algoritmayı denetleyen editör programı hata verir ve programımızın akışı (Algoritma) durur.
Atamalar : Değişkenler ilk oluştuklarında değer olarak ASC 0 (yer kaplamayan karakter) ve rakam olarak 0 içeriklerini alırlar. Bunların içerisine değer ve rakam atamak için atama işlemleri gerçekleştirilmelidir. Aşağıda algoritma içerisindeki atama örnekleri gözükmektedir.
A = 55 
B = 186 
C = A + B 
D = B * C 
K = D / 5 
P = 55 * 2
A$  = "Kemal" 
B$ = "Ahmet" 
C$ = "Yazı1" + "Yazı2" 
D$ = A$ + B$  
E$ = A$  + "Yazı1"
Not : Atama yapılırken rakamlar doğrudan fakat değerler ise "" işaretleri arasında yapılır.
Operatörler : 
Bu konuda algoritmanın temellerinde vardır. Bu yüzden en ince ayrıntısına kadar anlamaya çalışmalısınız.
"If" kelimesi İngilizce' de, Türkçe olan "eğer" kelimesi manasına gelir. Eğer A değişkeni 5 ise ekrana "güzel rakam", değilse "bu rakam güzel değilmiş" yazısını yaz mantığı gerçekten algoritmada en çok kullanılan mantık çeşididir. Sadece A değişkeni 5 rakamına eşit değil, büyük ise, küçük ise, yarısına eşit ise, farklı ise gibi terimleri de algoritma içerisinde kullanmayı bilmeliyiz. Bu yüzden if komutunu anlatmaya başlıyorum.